-16%
Irodalmi Magazin 2018/2

Irodalmi Magazin 2018/2

1590 Ft 1336 Ft

Katonák, költők, szerelmek

Készleten

Cikkszám: 146070 Kategória:

Termékleírás

Az Irodalmi Magazin Katonák, költők, szerelmek című száma a középkor utolsó évszázadától a 20. század második feléig követi végig a magyar katonaköltészet főbb vonulatait. A kiadványban olvasmányos és színvonalas esszék találhatóak a Szent László énekről vagy a kuruc költészet klasszikus darabjairól éppúgy, mint a napóleoni háborúk, az 1848-49-es szabadságharc, az I. és a II. világháború, valamint a “szocializmus” korának katonai tematikájú lírai alkotásairól.
A lapszám meggyőzően bizonyítja: bár a költőkre és a katonákra jellemző létezési mód nehezen összeegyeztethetőnek tűnik, számos példát találhatunk arra, hogy egy személyiségen belül hangsúlyosan jelen van mindkét szerep – ráadásul nem elkülönülten, hanem egymással szoros és termékeny egységben. De olyan – jellemzően 20. századi – lírikusokról is szó van e lapszámban, akik ambivalensen, esetleg kifejezetten negatívan viszonyulnak a katonai szolgálathoz: morális megfontolásból fellázadnak a hadsereg, a háború könyörtelen “szabályrendszere” ellen; ironikusan, “görbe tükörben” szemlélik a katonaszerepet, vagy traumatikus katonaélményeiket metafizikus létértelmezéssé alakítják át.
A lapszám nemcsak a művekre összpontosít: igyekszik bemutatni alkotóik személyiségét, életproblémáit is. Kiemelt helyen tárgyalja a katonaköltők szerelmi viszonyait, amelyek gyakran kiváló alkotások születését inspirálták. Így a lapszám Mars hadisten “saját-mását”, Vénusz szerelemistennőt is megidézi; ezért is kapta végül a “Katonák, költők, szerelmek” címet.

További információk

Kiadó

Magyar Napló

Oldalszám

134

Kötés Típus

Puhatáblás

Kiadás dátuma

2018-08-06

Várható szállítás

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Irodalmi Magazin 2018/2”értékelése elsőként